Akcija pomoći deci oboleloj od raka – 15. februara na Trgu srpskih dobrovoljaca

Svakog 15. februara obeležava se Svetski dan dece obolele od raka u gradovima širom Srbije. Ove godine, u našem gradu volonteri, roditelji i prijatelji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka organizovaće humanitarnu akciju na Trgu srpskih dobrovoljaca, od 12 do 14 časova. 

Kampanja pod nazivom “I ja se borim” kojom se obeležava ovaj značajan datum biće sprovedena u 38 gradova širom Srbije i ima za cilj podizanje svesti o malignim oboljenjima kod dece, ali je i poziv na podršku velikom projektu od nacionalnog značaja, izgradnji novog dečijeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečije interne bolesti u Nišu.

U saradnji sa mobilnim operaterima otvoren je SMS broj za podršku projektu:

SMS 1150. Cena poruke je 100 dinara.

Postojeća organizacija zdravstvenog sistema u Republici Srbiji je takva da se deca obolela od malignih bolesti mogu lečiti na teret zdravstvenog osiguranja u klinikama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Lečenje obolele dece u Nišu se obavlja na Odeljenju za hemato – onkologiju Dečije interne klinike gde se godišnje javi između 20 i 30 novoobolele dece. Međutim, kada je lečenje i smeštaj malih onkoloških pacijenata u pitanju, ova Klinika se suočava  sa nizom problema: nema dovoljno kapaciteta, ne postoji usklađenost sa medicinskim i higijenskim standardima, udaljena kuhinja, nedostatak adekvatnog  prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena dece i nemogućnost da mali pacijenti primaju radio terapiju.

Projekat novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu (Nurdor)

Projektom je predviđena izgradnja prvog odeljenja u Srbiji po meri deteta. Higijenski uslovi će biti po najvišim standardima,  po ugledu na evropske, čime će i boravak malih pacijenata sa visokim rizikom za razvoj infekcije, naročito onih sa produženom neutropenijom, biti u potpunosti bezbedan. Inicijativa je pokrenuta u februaru 2013. godine. Završetak projekta očekuje se do kraja 2017. godine. Više o kampanji i projektu saznajte OVDE.

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account