Šta spremiti za posnu trpezu ?Pasulj, riba i koštunjavo voće za Badnji dan

U susret velikom hrišćanskom prazniku Badnjem danu koji se praznuje 6.januara Kikinđani tradicionalno  i već užurbano pripremaju posnu Badnju trpezu. Svaka srpska posna trpeza ne može se zamisliti bez posnog pasulja i ribljih specijaliteta, za dezert se služi česnica i  koštunjavo voće  kojeg je na kikindskoj pijaci u izobilju.

Boris Lipovanov, prodavac na gradskoj pijaci u Kikindi kaže da se najviše kupuju  suve šljive, grožđe i suve smokve:

-Šljive su najpovoljnije, cena im se kreće od 200 do 350 dinara po kilogramu  bez koščica, suvo grožđe je nešto skuplje od 400 do 600 dinara mušterije moraju izdvojiti za kilogram ovog ukusnog voća. Smokve su 400 din/kg, lešnik je 1000/kg dinara, dok su bademi najskuplji 1600/kg-kaže Lipovanov.

Kikinđani sve češće kupuju i male badnjake i domaće žito. Nataša Kerkez iz Kikinde prodaje proklijalo žito i aranžmane od badnjaka:

-Žito se drži u hladnoj prostoriji bez zemlje, poprska se nekoliko puta kako bi dobilo dovoljnu količinu vlažnosti, ali ne previše. Takođe, volim da pravim i aranžmane od badnjaka ukrašavam ih orasima i slamom, uz to dodam  još neku zanimljivu dekoraciju mašnu ili ukrasnu traku- kaže Nataša.

Baka Stanka (70) na pijaci je već pune dve decenije, ona takođe prodaje koštunjavo voće i badnjake:

– Hladno je stajati po ceo dan, ali penzija je mala i moram od nečega da živim. Poštujem stare srpske običaje i volim da u kući za Badnji dan i Božić imam badnjak i slamu, orahe i lešnike-kaže nam baka Stanka.

Domaće žito prodaje se po ceni od 100 dinara, dok aranžmani od Badnjaka koštaju od 100 do 400 dinara koliko je cena većih Badnjaka u korpicama.

Ljiljana S.za Badnji dan pripremila je riblju čorbu i posni pasulj:

-Svake godine na našoj trpezi je posni pasulj. Za dobar pasulj najbitnije je da se luk dugo dinsta, dodajem suve začine i malo lovorovog lista, tajna je u crvenoj tucanoj paprici, moja porodica voli da je malo ljutkasto pa dodam i ljutu papriku. Pasulj prethodno kuvam sa povrćem-šargarepom, zelenom i crnim lukom,kada je polu kuvan procedim ga i stavim da se peče oko dva sata na 180 stepeni- kaže nam vredna domaćica.

Bogata trpeza u Banatu ne samo da je deo tradicije, ona je deo kulture i običaja koji se verno čuvaju i neguju u Kikindi.

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account