Banini: Do prodaje nema otpuštanja radnika, dalja sudina neizvesna

Prodaja fabrike “Banini” u kojoj je trenutno zaposleno oko 500 radnika, zakazana je za 21. mart, a do tog perioda niko od trenutno zaposlenih neće dobiti otkaz. 

Odlukom Privrednog suda u Zrenjaninu nekadašnji kikindski konduktorski gigant “Banini” biće ponuđen na prodaju 21. marta. Vest o prodaji uznemirila je radnike ove fabrike koji su se juče okupili kako bi dobili informacije šta će se dešavati sa proizvodnjom do prodaje i da li je u planu otpuštanje radnika, kao i kada će biti isplaćena zaostala zarada od decembra. Sa radnicima je razgovarao Branko Malenčić, vlasnik firme “Konditori Malenčić” koja iznajmljuje prostor od fabrike “Banini” u stečaju.

Od početka godine proizvodnja je sporadična, u zavisnosti od sirovina. Sredinom naredne nedelje trebalo bi da budu obezbeđene sirovine za rad te je najavljeno da će polovina radnika biti pozvana na posao. Do prodaje niko od radnika neće dobiti otkaz, ali će biti pozivani na posao po potrebi. Zaposleni primaju minimalac, a decembarska plata će im biti isplaćene u narednim danima jer je uoči Nove godine uvedena privremena zabrana korišćenja sredstava, prenosi TV Rubin.

“Slađa strana sveta” prolazi kroz gorak period. Finansijski problemi fabrike počeli su 2010. godine zbog kredita podignutih radi proširenja proizvodnih kapaciteta. Kikindski konduktorski gigant je u stečaju od 26. aprila prošle godine. Račun je u blokadi od 24. decembra prošle godine za iznos od 258 miliona dinara. Krajem prošle godine zajedničkom akcijom Ministarstva unutrašnjih poslova i pripadnika Poreske policije uhapšeni su R. S. (1957) i D. J. (1975) iz Kikinde, odgovorna lica u fabrici ,,Banini Trade” doo Kikinda, kao i B. M. (1958) iz Kikinde, odgovorno lice doo “Konditori Malenčić”. R.S. (1957), glavni osumnjičeni za više krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, još je u pritvoru, dok su D. J. (1975) i B. M. (1958) pušteni da se brane sa slobode. Odlukom Privrednog suda u Zrenjaninu “Banini” u stečaju će biti ponuđen na prodaju sa početnom cenom od 15 miliona evra, što je pola procenjene vrednosti, ali i dug prema Sosijete ženeral banci.

Povezani članci:

Sud odlučio: “Banini” ide na prodaju

Hapšenje u ,,Baniniju”

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account