Bavarska i Sicilija najtraženije za prvomajske praznike

Bliži nam se 1. Maj-Međunarodni praznik rada, koji će ove godine, za većinu građana značiti i produženi vikend i neradne dane.

Većina će, tradicionalno, ovaj praznik obeležiti sa porodicom ili prijateljima, kod kuće ili na lokalnim izletištima.

Oni dubljeg džepa će na put. Neki i u egzotične krajeve, uz aranžmane koji iznose koliko i nekoliko mesečnih penzija ili plata.dvorci bavarske3

Hvale se ovih dana u domaćim turističkim agencijama da im posao uoči prvomajskih praznika nikada nije bio raznovrsniji što se destinacija tiče, a mi smo proverili kuda će na put oni sa dubljim džepom, a ko ostaje kod kuće.

-Najtraženije destinacije su dvorci Bavarske, Sicilija, Istambul, Slovenija. Ove godine su putovanja raznovrsnija od ranijih, kada se uglavnom za prvomajske praznike putovalo u Budimpeštu, Prag ili Beč, kaže Miroslav Brandić iz Turističke  agencije “Oaza”.

Lepo jutro i lep dan za Prvomajski uranak

images (1)Onima koji ostaju kod kuće ili će na izlete u obližnja mesta želimo lepo vreme, uz prirodu, ćebence, dobar roštilj, osveženje i drage ljude, podsećajući na onu poznatu-Nije važno gde si, nego sa kim si!

Sećanje na radničke proteste 

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na taj dan 1886. godine, kada se više desetina hiljada radnika u Čikagu odlučilo na štrajk i izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada, osmočasovno radno vreme i slično.

Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine, a kao odgovor tim zahtevima usledila je represija.

U sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane, a sedmorica sindikalnih aktivista osuđena su na smrt.

Od 1890. godine, prema odluci Drugog kongres Radničke internacionale, 1. maja se širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. veka i početkom 20. dobilo masovne razmere.

U Srbiji je 1. Maj prvi put obeležen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu, a u našim krajevima se u poslednje vreme ustalila praksa izlaska u prirodu na taj dan.

Prema Zakonu o državnim praznicima, prvomajski praznik se u Srbiji neradno obeležava dva dana.

 

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account