Četvrtog dana Festivala etnološkog filma u Kikindi na repertoaru pet filmova iz Srbije

Danas, četvrtog dana Festivala etnološkog filma u Kikindi biće prikazano pet filmova iz Srbije. Projekcije za odrasle počinju od 18 sati, dok su projekcije za decu u 9 i 17 sati. 

Na repertoaru su filmovi:

1. Sveta Petka, Srbija, 1998, 20 min.
Od srednjeg veka do današnjih dana Srbi poštuju Svetu Petku kao zaštitnicu žena i plodnosti. Posvećeni su joj mnogi čudotvorni izvori, vodice, kapele i hramovi. U manastiru Fenek, mestima Voganj i Beška i na izvoru na Kalemegdanu u Beogradu, snimljene su priče ljudi koji tvrde da su izlečeni na tim izvorima.

2. Probni brak, Srbija, 2015, 10 min.
Stevan Brednjan živi u malom selu Ivanovu u Banatu, a od kada se razveo, pokušava na sve načine da pronađe ženu: preko oglasa, agencija za druženje, provodadžilukom… Ovo je filmska priča o nekada rasprostranjenoj društvenoj praksi braka na probu.

3. Naši šetači – pet antropoloških priča iz Srbije: Raskovnik – Sveti gral među biljkama, Srbija, 2016, 23 min.
Ovo je priča o mitološkoj biljci raskovniku, koja po verovanju lokalnog stanovništva postoji isključivo u istočnoj Srbiji. Veruje se da ova biljka ima izuzetnu moć kako u narodnoj medicini, tako i u magijskoj praksi.

4. Selo u srcu grada, Srbija, 2015, 15 min.
Naselje Margarita u samom centru Pančeva i do danas je nastanjena ratarima i stočarima. Margićani su poznti po tome što čuvaju svoju tradiciju.

5. Zemlja vajaje, Srbija, 2004, 15 min.
Na salašima oko Kanjiže na tradicionalan način priprema se jelo vajaja (dno od putera) od ovčijeg mleka.

Filmovi koji će biti prikazani bili su deo XXV Međunarodnog festivala etnološkog filma koji organizuje Etnografski muzej u Beogradu.

 

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account