Civilon intervju Milenko Jovanov: DSS sada potrebni mir i staloženost

 

Referendumska atmosfera koju je stvarao SNS sa dilemom za ili protiv Vučića i čemu su doprinele neke opozicione stranke, očigledno je dala rezultat. Nisam očekivao takav rezultat u Kikindi, ali šta da se radi. Idemo dalje.

milePoslanik u Skupštini AP Vojvodine, Milenko Jovanov, govori za Civilon o izbornim rezultatima, dešavanjima u DSS, ostavci Vojislava Koštunice i očekivanjima i planovima stranke u budućnosti. Izabran je za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine na izborima održanim 6. maja 2012. godine, po proporcionalnom izbornom sistemu, sa izborne liste Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica.

 

Rođen 1980. godine, iz Kikinde, po zanimanju je diplomirani pravnik.

 

Vojislav Koštunica je juče podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika DSS na kojem je bio od 1992. godine. Da li ste očekivali ovakav ishod u stranci nakon izbora?

Vojislav Koštunica je principijelan, odgovoran i ozbiljan čovek. Nakon njegove izjave date medijima u izbornoj noći, bilo je za očekivati da dođe do ovakvog ishoda.

Šta će se suštinski promeniti u DSS od odlaska Koštunice sa mesta predsednika? Da li je njegov odlazak bilo nešto što je potrebno DSS da se ponovo revitalizuje?

Stranka bi svakako, bez obzira na njegov odlazak, morala da promeni dosta toga u načinu rada, pre svega zbog činjenice da se nalazi u potpuno novim okolnostima. Na šta će se te promene konkretno da se odnose, odlučiće stranački organi imajući u vidu sve okolnosti.

Slobodan Samardžić je juče u obraćanju novinarima rekao da je bilo vreme da dođe do promene na čelu stranke. Slažete li se sa njim?

Mislim da je Samardžić imao na umu nešto drugo. Njegova rečenica nije značila da je vreme da Koštunica ode, nego da su se u sadašnjem vremenu poklopilo nekoliko razloga za njegovu odluku da ode.

DSS nije prešao cenzus na ovim izborima i prvi put neće uću u Skupštinu Srbije od 1992. godine. Koliko ćete kao stranka izgubiti zbog toga, jer  vas neće biti u parlamentarnom životu Srbije, bar ne do sledećih izbora?

Izgubićemo mogućnost da se u samom Parlamentu borimo za svoje ideje, ali ima i drugih mogućnosti za političko delovanje i sve te mogućnosti moraju da se iskoriste u potpunosti.

Kako ocenjujete rezultat i apsolutnu pobedu naprednjaka na izborima i rezultat DSS? Da li ste očekivali da ćete  u Kikindi proći sa 2,9 odsto?

I pre izbora sam govorio da trenutno u Srbiji ne postoji politička organizacija koja može, pre svega u organizacionom smislu, da parira SNS-u i to se pokazalo. Sam rezultat je apsolutno iznenađenje za sve, pa verujem i za same ljude u SNS-u. Očigledno je da je njihovo biračko telo bilo motivisano da izađe na ove izbore, za razliku od birača drugih stranaka. Takođe, referendumska atmosfera koju je stvarao SNS sa dilemom za ili protiv Vučića i čemu su doprinele neke opozicione stranke, očigledno je dala rezultat. Nisam očekivao takav rezultat u Kikindi, ali šta da se radi. Idemo dalje.

Gde vidite uzrok takvog rezultata na izborima? Smatrate li da je kategoričan stav da Srbija ne treba da uđe u Evropsku uniju delimično doprineo tome?

Ne. Činjenica je da jedan deo naroda podržava stavove koje imamo, ali nije glasao za nas. To znači da ih je opredeljivalo nešto drugo, a ne naš odnos prema EU. Jednostavno, to nije bila tema ovih izbora.

Kako će biti usmerene aktivnosti stranke u narednom periodu?

Nama je sada pre svega potreban mir i staloženost, kako bismo na pravi način sagledali stanje stvari. Drugo, moramo da jasno odredimo šta hoćemo i sa kim, u kadrovskom smislu, to možemo da postignemo. Dakle, sledi period stabilizacije prilika u samoj Stranci, ali ne bi bilo dobro da taj period predugo traje.

Zamenik predsednika DSS Aleksandar Popović obavljaće dužnost predsednika do naredne Izborne skupštine. Vidite li njega kao novog lidera DSS ili bi to mogao da bude neko drugi? Koja imena se još pominju?

O novom lideru Stranke, odlučiće sami članovi, opštinski i gradski odbori. Ne bih licitirao imenima.

Šta je Srbija dobila, a šta izgubila na vanrednim parlamentarnim izborima?

Dobila je stabilnu skupštinsku većinu, neprikosnovenog lidera i dominantu partiju. Dobila je i parlament u kome nema nijednog poslanika koji je protiv EU i NATO. Šta je sve izgubila, pokazaće se vrlo brzo.

Da li su Vojvodini potrebni pokrajinski izbori?

Naravno. Još od proglašenja Zakona o nadležnostima neustavnim, pokrajinska vlast nema faktički legalitet. Očekujem te izbore na jesen.

Kako vidite Srbiju u narednih 5 godina?

Uh… U Srbiji je i pet dana dinamičan i dug period, tako da se ne bih usudio da dajem procene ovakve vrste. Nadam se da će biti slobodna i svoja, a ne kolinija, kao što danas, definitivno jeste.

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account