Danas je Tucindan, dan kada se priprema pečenica za Božić

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas 5.januara  obeležavaju veliki praznik poznat u narodu kao Tucindan. Pred veliki hrišćanski praznik Badnji dan i Božić kada se i zvanično završava veliki šestonedeljni post običaj je da se posluži „mrsna“ trpeza pa se zato danas priprema meso koje će se poslužiti na Božićni dan.

 Običaji vezani za ovaj dan slični su u mnogim delovima Srbije, Banaćani već po tradiciji danas pripremaju pečenicu-  prase ili jagnje koje se iznosi na Božićnu trpezu. Praznik Tucindan dobio je ime jer se na današnji dan prase ili jagnje „tuklo“ pa se pripremalo za pečenja.

Verovanja u narodu su različita pa mnoga kažu da bi danas trebalo vratiti sve dugove kako nikome ne bismo ostali dužni tokom cele godine, majke ne bi trebalo da tuku decu,a porodice bi danas u miru trebalo da pripremaju Božićnu pečenicu. Sutra 6.januara proslavlja se Badnji dan i isčekuje najveći hrišćanski praznik Božić koji se praznuje 7.januara.

Foto:saznajlako.com

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account