Drvo truo sigurnim koracima: „Zima“ na MTV-ju

Nakon što je dospeo na Top listu u emisiji „Gruvanje“ na Televiziji Vojvodine, singl prvenac i spot kikindskog trija Drvo truo „Zima“ biće emitovan u petak na najpoznatijoj muzičkoj televiziji  MTV .

Nije prošlo ni mesec dana od pojavljivanja u javnosti, a spot za prvu autorsku pesmu  „Zima“ već se našao na programu najpoznatije muzičke televizije MTV. Emitovanje je zakazano u noći između četvrtka i petka u 00:45 časova u emisiji  „Domaći zadatak“.

Kikindski akustični trio Drvo truo u sastavu Jovan Bajkin (vokal i gitara), Aleksandar Lipovan (gitara) i Srđan Stojanović (violina) odavno je probio barijere lokalnog i aktivno svirao po klubovima širom Srbije, a izdao je i cd sa obradama poznatih svetskih hitova. Momci iz kraja, kako ih prisvajaju Kikinđani, nije se zaustavio na prezentovanju tuđih pesama. Ispostavilo se da je predan autorski rad na pesmi „Zima“ bio pravi pogodak, jer je očigledno da je to ono što je publika od njih sve vreme očekivala. Svojim šarmom, harizmom, obrazovanjem i simpatičnim nazivom benda, ova trojka je brzo osvojila publiku, ali i srca brojnih devojaka. Još jednom se pokazalo da su talenat i rad prava kombinacija za uspeh.

O prvim utiscima i radu na spotu i pesmi, za Civilon govori Jovan Bajkin:

Što se tiče MTV- ja, poslali smo spot, čuli su ga, poslali nam obrasce da popunimo i rekli da će se javiti kad bude emitovanje. I tako je i bilo. Da li ćemo upasti na top listu zavisi od uprave.

Spot je sniman u Kikindi, u produkciji studija Art evolution (Milorad Karadžin i Stevan Vejin), dok je scenografiju radila Blagovesta Vasileva iz Zrenjanina.

-Ceo taj grad i sve to od kartona je ona napravila u celoj jednoj sobi i onda je kamera kroz to snimala. Glumci su Nikola Joksimović i Tanja Markov. Planirali smo da ga snimamo drugačije, ali smo se zbog nedostatka sponzora  odlučili za ovu varijantu. Ispalo je valjda dobro, možda i bolje… Moja  prvobitna ideja je bila da se mi ne pojavljujemo u spotu, a kad vidiš moju glavu koja ne može da stane u onaj kartonski TV, onda ti postane jasno i zašto sam smatrao da je bolje da samo glumci vide. Pesmu smo snimali u Beogradu u studiju. Producent i snimatelj je Uroš Teofilović, on je malo snimao i neke slajd gitare. Bubanj je sniman uživo isto, a prateće vokale  je otpevala Ksenija Kuljača. Svi su uradili dobar posao. Zaista smo zadovoljni i hvala im. Zadovoljni smo naravno i ekipom koja je radila spot. I ova devojka koja je radila fenomenalnu scenografiju i glumci, koji su nam drugarski izašli u susret. Posebno smo zahvalni i Vladimiru Vukši, kod kog smo prvobitno snimili demo verziju i koji nam je tako pomagao sa sugestijama. 

Pesma je nastajala postepeno

Za autorski rad treba puno vremena, pa je spoj farmacije -Jovan Bajkin, geologije -Aleksandar Lipovan i defektologije- Srđan Stojanović u svojim dnevnim poslovima i nastupima u klubovima, nalazio vreme i za prvu autorsku pesmu na kojoj su počeli da rade prošle godine, a u novembru je snimili u studiju. Bila je to prava mala avantura, dok „Zima“ nije dobila konačnu verziju.

– Neki refren mi je prvo pao na pamet dok sam se tuširao. Posle smo na probi za strofu iskoristili harmoniju od neke druge pesme koju smo radili. Aca je uglavnom isprobavao akorde i sklapao harmoniju. On je u tim jazz tripovima, a ja sam za svedene i jednostavne kombinacije. Imam, recimo, 3 akorda, a on 33, pa smo se našli na nekih 6. Zato je ta pesma prva prešla čarobnu barijeru, koju ostale nedovršene još nisu. Srđa, on sedi i kulira i odobrava na kraju ili iznese neki predlog. Što se teksta tiče, tu sam imao jedno 40 raznih varijanti, najviše za refren. Na kraju mi se sve izmešalo, pa sam čak i na snimanju pevao sve i svašta. Sama ideja oko teksta i teme je prosto nešto što mi je uvek bilo simpatično. Mislim, pevamo o nečemu što do sada niko u popularnoj muzici nije govorio, a to je – ljubav! Haha

Nakon pet godina postojanja, ova trojka dobro funkcioniše. Trenutno su na listi predloga za Top listu u emisiji „Gruvanje“ Televizije Vojvodine, a na njihovoj internet stranici može da se glasa za spot.

-Iako su reakcije na pesmu odlične, ubrajajući i poneku kritiku, koja je naravno takođe potrebna, posebno mi je drago što se većini dopao tekst. Najviše zbog toga što smatram da nimalo nije lako napisati dobar tekst na našem maternjem jeziku. Prosto je tako. I zato nam je drago da se neko može prepoznati u njemu ili nekom delu… Baš me zanima kako će nam dalje ići, iako ova pesma u potpunosti ne definiše pravac kojim ćemo se kretati, ali prosto, predugo nam je trebalo da nešto uradimo i dosta je težak taj prvi korak bio… i zbog manjka vremena jer radimo dnevne poslove i zbog toga što nemamo full bend sa ritam sekcijom pa da nekako lakše kroz sviranje i zezanje dođemo do nekih rifova i ludih ideja. A svakako da nije ni lako kada si početnik u tom ozbiljnom autorskom smislu, a imaš preko 30. Nadamo se da ćemo nastaviti dalje, da sviramo, napredujemo, pravimo još muzike, izbacujemo još singlova, spotova, albuma… Ko zna…

dt 1

dt 2

dt 3

dt4

dt5

dt 6

dt 7.1

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account