Jelena Škuljec: Rame uz rame sa nobelovcima

“Nedavno me je šefica, prof. dr Gezine Hansen, zajedno sa dekanom Medicinskog fakulteta, predložila Nobelovom komitetu da učestujem na “The Lindau Nobel Laureate Meeting” (www.lindau-nobel.org). U pitanju je 64-ti sastanak sa nobelovcima iz oblasti medicine i fiziologije. Nekoliko hiljada mladih naučnika (do 35 godina starosti) iz celog sveta je predloženo da učestvuje na ovom prestižnom događaju. Nakon oštre selekcije 600 ih je pozvano, uključujući i moju malenkost”.

Jelena Škuljec, naučnica iz Kikinde, izabrana je među hiljadu mladih naučnika iz celog sveta da učestvuje na prestižnom sastanku sa nobelovcima iz oblasti medicine i fiziologije. Svoju sreću Jelena je kao i mnoge njene kolege potražila u “belom svetu” gde je, nakon završenih studija molekularne biologije i fiziologije u Beogradu, doktorirala na Medicinskom fakultetu u Hanoveru. Tamo je nastavila svoju istraživačku karijeru radeći u Pedijatrijskom istraživačkom centru i sada se bavim otkrivanjem ćelijskih i molekularnih mehanizama autoimunih bolesti i alergijske astme. Zajedno sa kolegama entuzijastima razvija i testira nove, uspešnije terapije za neke od teških dečijih bolesti.

SONY DSCLjubav za biologijom probudila mi je nastavnica Branka još u osnovnoj školi. I danas pamtim njena kreativna i slikovita objašnjenja bioloških procesa, kao što je npr. analogija fotosinteze sa nedeljnim ručkom, počinje svoju priču za Civilon ova 33-godišnja naučnica iz Kikinde. –U gimnaziji je bilo manje inspirativno zbog suvoparnog gradiva i ne mnogo zainteresovane profesorke. Jedna od rečenica iz udžbenika koja mi je ostala u sećanju glasi: “Parijetalni i visceralni peritoneum se sustiču iznad i ispod creva, gradeći dorzalnu i ventralnu mezenteru”. Nisam tada razumela značenje ni jedne reči osim “creva”. Međutim, fascinacija prirodom je i dalje rasla, bila sam očarana fenomenima živog sveta o kojima sam čitala ili gledala na “Nacionalnog Geografiji”. 1999. godine, dok su padale bombe, okušala sam svoju sreću i konkurisala na prestižnom smeru molekularne biologije i fiziologije na Biološkom fakultetu. Uprkos velikoj konkurenciji, slučajno (ili ne), primili su me u grupu od 50 studenata. Tu sam se osećala “među svojima”. Čak sam i konačno razumela šta je značila ona “dorzalna i ventralna mezentera”, kaže Jelena uz smeh.

Jelena Škuljec

Jelena Škuljec

Na poslednjoj godini studija odabrana je kao jedna od 200 studenata koje su Austrijska ambasada i “Evropski pokret u Srbiji” nagradili vizom i inter-rail kartom za celu Evropu. To avanturističko putovanje, u trajanju od mesec dana, kroz gradove o kojima je, kako kaže, do tada samo sanjala, otvorilo joj je nove horizonte i probudilo želju da ugrabi šansu za daljim usavršavanjem i otkrivanjem.

Posle diplomskog rada u oblasti neurobiologije i završenog fakulteta (sa prosečnom ocenom 9,5), radila je godinu dana u Britanskoj Internacionalnoj školi u Beogradu, kao profesorka biologije. To iskustvo mnogo joj je značilo da zaradi prvu platu i da usavrši engleski jezik. Međutim, ubrzo je shvatila da je njen željeni poziv nauka, u njenom najosnovnijem značenju.

Sa 27 godina sam konkurisala za doktorske studije na nekoliko evropskih univerziteta. Dobila sam stipendiju od Medicinskg fakulteta u Hanoveru (Nemačka) i nastavila svoje istraživanje u domenu multiple skleroze. Iako u početku nije bilo lako uhvatiti korak sa kolegama koji su studirali na fakultetima koji nude bogatije praktično iskustvo, ja sam na  fakultetu u Beogradu bila potkovana praktičnim znanjem. Na tom internacionalnom programu doktorskih studija imala sam priliku da naučim mnogo toga i sreće da upoznam divne kolege, sada i prijatelje.

Posle uspešne odbrane doktorata 2011. godine i niza objavljenih naučnih radova, Jelena Škuljec nastavila je istraživačku karijeru u Pedijatriskom istraživačkom centru na hanoverskom Medicinskom fakultetu. Sada se bavi otkrivanjem ćelijskih i molekularnih mehanizama autoimunih bolesti i alergijske astme.

Zajedno sa divnom šeficom i kolegama entuzijastima razvijam i testiram nove, uspešnije terapije za neke od teških dečijih bolesti. Nedavno me je šefica, prof. dr Gezine Hansen, zajedno sa dekanom Medicinskog fakulteta, predložila Nobelovom komitetu da učestujem na “The Lindau Nobel Laureate Meeting” (www.lindau-nobel.org). U pitanju je 64-ti sastanak sa Nobelovcima u oblasti medicine i fiziologije. Nekoliko hiljada mladih naučnika (do 35 godina starosti) iz celog sveta ( iz preko 80 zemalja) je predloženo da učestvuje u ovom prestižnom događaju. Nakon oštre selekcije 600 ih je pozvano, uključujući i moju malenkost. Sastanak će biti održan u junu ove godine u nemačkom gradu Lindau na Konstanca jezeru. Traje nedelju dana i obuhvata bogat program celodnevnih predavanja i druženja sa najpoznatijom naučnom elitom. Cilj je deljenje njihovih iskustava, ideja i inspiracija sa mladim naučnicima, diskutovanje o globalnom zdravstvu i daljem naučnim razvitkom, kao i međusobno upoznavanje učesnika i otvaranje novih mogućnosti za saradnju, zaključuje za portal Civilon Jelena Škuljec.

Ljubav prema biologiji i istrajan rad u oblasti molekularne biologije doveli su naučnicu iz Kikinde u sam vrh naučne elite, gde rame uz rame sa nobelovcima pokušava da svet učini boljim i lepšim mestom za život. Jelena Škuljec pravi je primer da sreći treba ići u susret i da, ako nešto jako želimo, to možemo i da ostvarimo. Baš kao što je i ona učinila.

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account