MUP: Sprovođenje preventivnih mera zaštite od požara i eksplozija

Odeljenje za vanredne situacije u Kikindi, sprovodi pojačane preventivne mere zaštite od požara i eksplozija u cilju povećanja stepena bezbednosti i lične i imovinske sigurnosti građana, tokom trajanja letnjeg perioda.

1

U vezi započetog perioda žetvenih radova, o propisanim obavezama obavešteni su svi učesnici u žetvi, počev od lokalnih samouprava, preko poljoprivrednih preduzeća do svakog pojedinca koji učestvuje u žetvi.

Obaveze organa lokalne samouprave su da:
– formiraju štabove zaštite strnih useva od požara,
– organizuju stalno, dežurstvo, osmatranje i obaveštavanje
– organizuju i prate tok radova na svojoj teritoriji.

Ostali učesnici u žetvi, bilo da su to preduzeća ili pojedinci, moraju se pridržavati i drugih propisanih mera za vreme žetve, a najznačajnije su sledeće:
– Poljoprivredna mehanizacija koja učestvuje u žetvi mora pre svega biti ispravna kako ne bi bila uzrok nastanka požara.
– Kombajni, traktori koji vrše prevoz žitarica i slame i ostale poljoprivrene mašine moraju biti snabdevene hvatačima varnica kao i aparatima za gašenje požara tipa Ѕ-9 i priručnim sredstvima (ašov i lopata).
– Takođe svi učesnici u žetvi moraju biti obučeni za postupanje u slučaju požara.
– Nakon žetve treba izvršiti pravilno skladištenje, strnih useva i slame. Zakonom je propisano da se slama i drugi zapaljivi materijali ne smeju skladištiti na prostoru koji je udaljen manje od šest metara od objekta.

Iz Odseka za vanredne situacije napominju da je paljenje strnjišta i spaljivanje biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru zabranjeno članom 50 Zakona o zaštiti od požara, ne samo tokom žetve, već tokom cele godine.

Odeljenje za vanredne situacije, u saradnji sa Policijskom upravom, poljočuvarskim službama, kao i drugim nadležnim službama, vrši neprekidno kontrolu sprovođenja ovih mera, a protiv svih koji se ne budu pridržavali propisanih mera biće preduzimane zakonske mere. Za nepoštovanje ovih mera predviđene su novčane kazne koje iznose: za pravna lica od 300.000 do 1.000.000, a za fizička lica od 10.000 – 50.000 dinara.

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account