Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side

Svetski dan borbe protiv side obeležava se svakog 1. decembra još od 1988. godine. Crvena traka je simbol koji odražava svest o postojanju ove bolesti. Cilj obeležavanja ovog dana je smanjenje diskriminacije i stigmatizacije HIV pozitivnih osoba i osoba obolelih od side, uklanjanje predrasuda, edukacija i podizanje svesti građana.  

dan borbe protiv side

dr Olivera Vrcelj (Preventivni centar), Damir Uvalin (KZM), dr Tatjana Karać i dr Ana Đurin (ZZJZK), Danijela Bjeljac (CKK)

Dr Tatjana Karać, epidemiolog, istakla je da je u periodu od 1. januara do 25. novembra 2015. godine na teritoriji AP Vojvodine zabeleženo 43 slučajeva HIV infekcije i 8 slučajeva razvijene manifestne bolesti. U najvećem broju slučajeva virus je prenesen seksualnim kontaktom, a najugroženija grupa su muškarci. Nijedan novi slučaj nije zabeležen na teritoriji Severnobanatskog okruga, gde je od 1995. godine registrovano 18 slučajeva. Trenutno na teritoriji Severnobanatskog okruga živi 12 HIV pozitivnih osoba od kojih 6 ima manifestacije bolesti.

Doktorka Ana Đurin ispred Zavoda za javno zdravlje Kikinda apelovala je na mlade da koriste kondom tokom svakog seksualnog odnosa jer tako štite i sebe i partnera smanjujući mogućnost prenošenja HIV-a i drugih polnih bolesti. Pored toga, pozvala je sve građane na odgovorno ponašanje: „Svi koji misle da su imali neki oblik rizičnog ponašanja mogu se javiti u Zavod za javno zdravlje u Kikindi, odnosno u savetovalište za HIV i polno prenosive bolesti, gde se mogu testirati na HIV. Ujedno mogu dobiti sve stručne informacije od strane lekara specijaliste.“

Savetovalište za osobe koje sumnjaju da su obolele od HIV-a radi pri Zavodu za javno zdravlje (Kralja Petra I 70), a svi građani se mogu testirati besplatno i poverljivo. Za testiranje nije potreban uput lekara opšte prakse niti zdravstvena knjižica.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side Zavod za javno zdravlje Kikinda, Preventivni centar doma zdravlja i Kancelarija za mlade organizuju akciju na Trgu 1. decembra sa početkom u 11 časova.

Crveni krst Kikinde obeležiće dan borbe protiv side centralnom akcijom u subotu 5. decembra. Istog dana biće organizovana i humanitarna žurka u kafeu „Ipon“ sa početkom od 23 časa na kojoj će se prikupljati slatkiši.  Pored toga, Crveni krst organizuje vršnjačke edukacije u srednjim i osnovnim školama koje će trajati tokom decembra meseca.

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account