Odbranimo Kikindu: Kikinda dobila status “Granda” a ne grada

Na današnjoj konferenciji ujedinjene opozicije Odbranimo Kikindu bilo je reči o koncertima koje gradska uprava organizuje povodom dobijanja statusa grada i o statusu Roma u Kikindi.

Viktor Felbab, predvodnik liste Odbranimo Kikindu, primetio je da je u poslednjih nekoliko meseci organizovano više koncerata nego u prethodne dve godine.

“Mislimo da to nije samo povodom dobijanja statusa grada, već je to pokušaj pridobijanja glasača na jeftin način. Svi mi plaćamo te koncerte, smatramo da su mogli napraviti bolji izbor. Pre bismo rekli da je Kikinda dobila status ‘Granda’ a ne status grada.” – naveo je Felbab.

Miroslav Meržan, kandidat na listi “Odbranimo Kikindu”, govorio je o statusu romske nacionalne manjine u gradu. Naveo je da je tokom vlasti Demokratske stranke Mali Bedem po prvi put dobio put i kanalizaciju, a romska deca besplatne pribore za školu. Kako navodi, dolaskom Srpske napredne stranke na vlast ukinuta je pomoć Romima u iznosu od 450.000 dinara i oduzet prostor gde je trebalo da funkcioniše školica i Romski obrazovno-kulturni centar. Kako Meržan navodi, u periodu od 2013. lokalna vlast nije bila zainteresovana ni za sredstva OEBSA namenjena za Rome.

– U lokalnoj samoupravi ni u bilo kom savetu grada nema nijednog Roma. Ono što javnost ne zna je da je pre tri godine stigla oprema u vrednosti 120.000 evra namenjena za reciklažni centar, u kom je trebalo da bude zaposleno 30 Roma. Ta oprema stoji, ništa nije pokrenuto, a deo opreme je i pokraden. – izjavio je Meržan.

Meržan je još izneo navode da se na Rome vrši veliki pritisak i da se ucenjuju ukidanjem socijalne pomoći, kao i da postoje indicije da se Romima već nudi dve do tri hiljade dinara za glas na izborima.

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account