Ombudsman Saša Janković održao tribinu u Kikindi: Tražite svoja prava bez straha!

Zaštitnik građana Saša Janković posetio je Kikindu zajedno sa novinarkom Vesnom Mališić i profesorom i predsednikom Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ Zoranom Stojiljkovićem  u okviru tribine „Prava građana u Srbiji – na papiru i u stvarnosti“.

Tribina “Prava građana u Srbiji – na papiru i u stvarnosti” održana je u sklopu obeležavanja deset godina rada institucije Zaštitnika građana. Središnja tema tribine bio je nesklad između  garantovanih prava i onih sa kojima se susrećemo u svakodnevnom zivotu, kao i propusti državnih organa i institucija kada su u pitanju građanska prava. Reči je bilo i o društevenim i političkim prilikama u kojima i najveći broj običnih građana Srbije oseća ozbiljnu ugroženost svojih ljudskih prava. Od prava na lečenje, pravično suđenje, prava na objektivno informisanje, do političkih prava.

Janković je na početku razgovora podsetio prisutne da je dužnost Zaštitnika građana da javnost upozna sa time kako njihova država izgleda u poređenju sa njihovim očekivanjima i pravima. Aktuelni republički Zaštitnik građana apelovao je na solidarnost građana u borbi za svoja prava i istakao da se problemi Kikinđana ne razlikuju od problema u drugim gradovima, jedina razlika je u tome koliko se govori glasno o tim problemima.

– Morate biti uporni i solidarni u svojim zahtevima za poštovanje vaših prava pred organima javne vlasti. I to morate da radite bez straha, jer to su naše institucije, ovo je naša država i niko ne može da je privatizuje, poručio je građanima ombudsmana Saša Janković na tribini u Kikindi.

Urednica nedeljnika NIN, Vesna Mališić, se osvrnula na stanje slobode medija i izražavanje, istakla da je funkcija medija da bude korektor vlasti i podsetila sve prisutne na slučaj NIN-a, dok je Zoran Stojiljković izneo mišljenje o pravima radnika i položaju sindikata u našoj zemlji. Moderator tribine bio je novinar i urednik “Kikindskih”  Željko Bodrožić.

Tribini u Kikindi prethodio je sastanak Saše Jankovića sa predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija.

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account