Oprez, počela sezona petardi – Petarde zabranjene u zatvorenom i na javnim mestima

Kao i svake godine pred novogodišnje i božićne praznike povećana je prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava. Mnogi se ne obaziru na činjenicu da je Zakonom izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama.

Zakon o javnom redu i miru predviđa kazne za one koji paljenjem pirotehničkih proizvoda narušavaju javni red i mir ili ugrožavaju sigurnost građana. Kazna može biti novčana od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati.  Nelegalnim prodavcima pirotehnike i petardi preti 60 dana zatvora. Prodaja maloletnicima je zabranjena i kažnjiva.

Usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira. Svake godine policija zapleni više stotina hiljada pirotehničkih sredstava, a zbog bacanja petardi se povredi na desetine ljudi, od čega polovina bude teže povređena. Mnogi zbog ove “zabave” ostanu  bez prstiju, delova šake, zadobiju povrede lica i opekotine.

Zbog pirotehničkih sredstava pate i mnoge životinje. Buka prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povređene. Podsetimo se da su kikindske sove zaštićene, kao i da bacanje petardi tokom dočeka novogodišnje noći na trgu smeta ovim pticama, a može i uticati na to da se smanji broj onih koje za zimovalište biraju Kikindu.

CIVILON apeluje na sugrađane da se uzdrže od kupovine i upotrebe pirotehničkih sredstava. Roditelji ne kupujte deci petarde i ukažite im na moguće posledice. Najbolja preventiva je nekorišćenje pirotehničkih sredstava. Na svima nama je da utičemo da novogodišnji praznici prođu bezbedno po ljude i životinje!

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account