„Pravednik među narodima-Vojislav Knežević“ u KC Kikinda

 U okviru manifestacije „Dan jevrejske kulture“ u Kulturnom centru Kikinda otvorena je izložba „Pravednik među narodima-Vojislav Knežević“.

Vojislav Knežević je Kikinđanin koji je pomagao Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Njemu je posthumno dodeljena medalja „Pravednik među narodima“ uručenjem njegovom sinu Stojanu Kneževiću prošle godine.

Izraelska država, u ime jevrejskog naroda, dodeljuje ovu medalju nejevrejima koji su tokom Drugog svetskog rata pokazali izuzetnu hrabrost i spasavali Jevreje od nacističkog pogroma.Vojislav Knežević medalju je dobio jer je u Drugom svetskom ratu iz logora „Staro sajmište“ u Beogradu izvukao svoju ženu Jevrejku Anu i njenu sestru Margit, sa četvoro male dece

Izložba  „Pravednik među narodima-Vojislav Knežević“ biće otvorena do 19. marta u galeriji Kulturnog centra Kikinda. Na 38 fotografija dokumentovan je život pravednika među narodima Vojislava Kneževića koji bi u najkraćem moga stati u jednoj rečenici-„Ko spase jedan život, kao da je spasao celi svet“.

„Dan jevrejske kulture“ pomogli su SO Kikinda, Esh organizacija, Kulturni centar i Narodni muzej Kikinda.

 

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account