Raspodelom sredstava za medije degradiran trogodišnji rad Civilona

Raspodelom sredstava u oblasti javnog informisanja po konkursu za 2017. godinu za projekat Kikindskog informativnog portala Civilon izdvojeno je 90.600 dinara. Najviše novca dobila je televizija “Rubin”, skoro 10,5 miliona dinara. 

Po svemu sudeći ovogodišnja raspodela sredstava za medije pokazala je da je najvažniji kriterijum za dodelu bila naklonjenost aktuelnoj vlasti. Iako je projekat “Kikindska mreža” Kikindskog informativnog portala “Civilon”, objektivnog i slobodnog medija, zadovoljio sve kriterijume i ocenjen kao inovativan, za potrebe desetomesečne realizacije izdvojeno je 0,4% ukupnog budžeta za projekte u oblasti javnog informisanja, odnosno 90.600 dinara. Za potrebe realizacije projekta od lokalne samouprave traženo je nešto više od 1,6 miliona dinara, a odobrena suma daleko je od realnih potreba. Zbog nemogućnosti da odobrenim sredstvima projekat “Kikindska mreža” bude realizovan, “Civilon” neće prihvatiti dodeljena sredstva, o čemu će pisanim putem biti obavešteno Gradsko veće u ponedeljak.

Stručnu komisiju činili su Vladan Stefanović, Vladimir Pavlović i Vladimir Jovanović, koji, prema pisanju Kikindskih novina, nisu predloženi od strane reprezentativnih udruženja i asocijacije iz Medijske koalicije (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, Lokal press).

Prema rešenju o raspodeli sredstava za medije za 2017. godinu, koje je potpisao gradonačelnik Pavle Markov, televizija “Rubin” dobila je najviše novca iz gradske kase, skoro 10,5 miliona dinara. Za projekat “TV prozor” koji uključuje izradu i emitovanje 130 emisija kolažnog tipa, televiziji “Rubin” opredeljeno je nešto manje od 6,5 miliona dinara. Iako sajt ove televizije postoji više godina, tek  prošle godine počelo je dnevno ažuriranje prilozima sa televizije. Ipak za rad ovog internet portala, odnosno za projekat “Kikinda na webu – puls grada” izdvojeno je čak 4 miliona dinara.

Na drugoj poziciji po sumi dobijenog novca su “Nove kikindske novine” za projekat “Informisanje javnosti o radu ustanova obrazovanja u Kikindi i selima”. Projekat predviđa objavu 50 tekstova, a za tu potrebu izdvojeno je 4,3 milionda dinara, što znači da izrada svakog pojedinačnog teksta u ovim novinama košta 86.000 dinara.

Od “lokalaca” među velikim dobitnicima je i UG “Ki fokus”, koje je za svoj projekat “Kreiranje i realizacija sportske emisije Fer plej i podizanje opšte informisanosti putem internet portala”, koji će realizovati na nedavno pokrenutom sajtu, dobilo 900.000 dinara.

Na drugoj strani, najslušanijem radiju u Kikindi i okolini, “Ami Naksi” radiju dodeljeno je 340.000 dinara za projekat “30 minuta sa vama na domaćem terenu” iako su aplicirali za skoro 2,5 miliona dinara. Još lošije su prošle “Kikindske novine”  koje su aplicirale sa dva projekta. Od traženih 516.000 dinara, odobreno im je svega 200.000 dinara za projekat “Kikindske na mađarskom”, dok drugi projekat nije uzet u razmatranje.

Pored lokalnih medija, ove godine lokalna samouprava podržala je i veliki broj medija van našeg grada. Najveći deo “kolača” dobio je “Dnevnik” (2 miliona dinara). Dobru podršku dobio je i sajt “Srbija danas” (1,5 miliona dinara). “Fabrika slova” za “Vojvođanski magazin” je dobila 500.000 dinara, dok je “Srpski telegraf” podržan sa 475.000 dinara.

Na Javni konkurs za sufinansiranje projekata sredstvima iz budžeta Grada Kikinda u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu dostavljeno je ukupno 24 projekta, od kojih 13 nije zadovoljilo kriterijume.

Skenirano rešenje sa obrazloženjem komisije možete pročitati ovde: ! Rešenje o raspodeli sredstava – scan

Ovo rešenje naknadno je ispravljeno jer u tabeli kod “Srpskog telegrafa” stoji da je odobreno milion dinara, iako je komisija odobrila 475.000 dinara.

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account