Štete nakon padavina: pšenica ugrožena, plastenici pod vodom

Dodatno nevreme praćeno olujom i velikim količinama padavina na  teritoriji Kikinde u poslednjih 12 sati pričinilo je velike štete poljoprivrednim usevima. I ovoga puta najviše je stradala pšenica čija je žetva započeta prethodne nedelje.Na više od 12 hiljada hektara obustavljena je žetva strnih žita, rekao je Milivoj Linjački, šef žetvenog štaba grada Kikinde:

-Zbog loših vremenskih uslova i neprohodnosti mehanizacije privremeno smo odložili žetvu, sada je nemoguće ući u atar i nastaviti sa radom, čim nam vremenski uslovi dozvole nastavljamo žetvu.

rusko selo plasteniciNajviše kiše na teritoriji Kikinde  u proteklih 12 sati, palo je u Ruskom Selu, Novim Kozarcima, Banatskom Velikom Selu i Nakovu:

Goran Dumitrov, član GV zadužen za mesne zajednice kaže da za sada nema ugroženih kuća:

-Intervenisano je u Bašaidu gde se seče put , takođe iz kanala se ispumpava voda.Voda se polako povlači i radi se na sanaciji štete.

Imre Antal (65) iz Ruskog Sela-poljoprivrednik , priča da je sinoćnja kiša uništila sve što su sadili u plastenicima:

-Voda je do kolena, sve je uništeno,  povrće koje nam je ove godine lepo rodilo potpuno je potopljeno, gajili smo cveće u dva plastenika od po 30 metara i to je uništeno.Imali smo lepog roda na jutro i po zemlja ali je sve pod vodom, priča nam očajni poljoprivrednik.

psenica-U jednom delu sela voda i dalje leži u kanalima, jutros je bilo kritično ali na svu sreću zemlja polako upija, još da se reši stanje sa kanalskom mrežom,kao što vidite kanali ispred kuća prepuni su vode, kaže nam meštanin M.Vidović.

Imre Kabok, predsednik Mesne zajednice u Ruskom Selu, reagovao je povodom nastale situacije u ovom selu:

-Ekipe na terenu i radi se na otklanjanju štete. Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo je takođe na terenu. Bili smo spremni da primimo do sto litara kiše, voda se polako povlači- istakao je Kabok.

13566983_1168717563169361_6787249554057077182_n-Na teritorji Kikinde, najviše je stradala pšenica , dok ostalim kulturama ovo vreme pogoduje, kukuruzu prijaju kiše i on je sada već u fazi metličenja, suncokret, soja i šećerna repa dobro su podnele ove padavine, rekao je Aleksandar Pap iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi.

Imamo situaciju poleganja pšenice, što otežava kombajniranje. Ovakvi vremenski uslovi i ovolike količine padavina sigurno da će smanjiti prinose, ističu iz PSS-e.

Na teritoriji Kikinde merkantilni kukuruz zasejan je na 30570 hektara, jara pšenica 429, ječam na 420 , povrće 1354, krmno bilje na  4431, šećerna repa na 2123, suncokret na 15747 i soja na 1623 hektara.

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account