Turska centar transplantacije brkova

brkovi

Brk znači muževnost, zrelost, moć a društveni antropolozi se slažu da igra ulogu i političko opredeljenje. Staljin je tako nosio pozamašni čupavi nemarni levičarski brk, a turski premijer Recep Tayyip Erdoğan kao konzervativac nosi tanki brk. S brkovima smo se uhvatili u koštac, kako smo već više puta na bespućima interneta mogli pročitati da je upravo Turska postala centar transplantacije brkova. Naime, turska ekonomija upravo je brk prepoznala kao svoju nišu za ostvarivanje profita. Ukratko, ako nemaš dobar brk, tamo ti ga ugrade i posao cveta, piše pogledaj.to

Tehnologija zapravo nije ni nova ni revolucionarna, bazira se na uzimanju kose s dostupnih mesta na telu i implantaciji iste na licu pod lokalnom anestezijom u postupku koji traje nekih pet sati i po okvirnoj ceni od 5000$. Medicina već godinama barata s folikulama kose, ali je tek presađivanje kose za facijalnu primenu doživelo apsolutni boom u Turskoj, takav da se u šali može govoriti i o transplantacijskom turizmu.

Većina muškaraca koji pristupaju zahvatu su stranci i dolaze sa Srednjeg istoka, Evrope i Azije, uglavnom kako bi rešili problem niskog samopuzdanja zbog nedostatka brka koji je mahom jako važan u njihovoj kulturi.

Brkata priča dobija punu dimenziju s “paketima za transplantaciju” koji nude turske turističke agencije – zaista, zašto ne bi ujedinili shopping u Istanbulu ili pak odmor na Mediteranu i pritom dobili i brk? Zamah plastične hirurgije oseti se u tolikoj meri da je naselje u kojem su smeštene neke od najrespektabilnijih ordinacija već poznato kao istanbulski Beverly Hills.

Podaci turskog Ministarstva zdravlja govore kako je broj turista koji su isključivo u svrhe plastične hirurgije posetili njihovu zemlju u 2012. godine bio čak 100 000, među kojima ovi brkati sigurno zauzimaju veliki procenat. Međutim, rezultati jednog lokalnog istraživanja pokazuju da je 1993. godine 77% muškaraca u Turskoj imalo brkove, dok je 2011. taj broj iznosio 34% s tendencijom daljnjeg pada, dok je procenat onih s bradom s 18% porastao na 24% u istom periodu. Sultani i ini zasigurno su doprineli popularizaciji ovog fenomena nametnuvši jedan novi trend takozvanog “prirodnog izleda”.

Bez obzira da li ste za brk ili bradu, istorija kaže kako se radi o ultimativnom znaku muževnosti pa, kako se i istorija ponavlja, i brk se sada vraća u modu u svetu. Međutim, poslovno jaka klijentela turskih hiruga govori o tome da brk nije samo pomodarski dodatak nego i kriterijum poslovne uspešnosti. Ako vam je posao u negativnom trendu, možda da isprobate brk.

MUŠKARAC ZBOG KOJEG SU BRKOVI OPET U MODI

2BURAK

Za njim uzdišu mnoge žene, ali i muškarci. U „Sulejmanu Veličanstvenom“ glumi odvažnog Bali-bega Malkočoglua, hrabrog vojnika koji postaje sultanova desna ruka. Bivši maneken, čiji su zaštitni znak u seriji brkovi, mami brojne uzdahe među ženama na Balkanu još od svog prvog pojavljivanja na malim ekranima. Markantnom Buraku Özcivitu (28) uspelo je poći za rukom da zaseni glavnu zvezdu serije Halit Ergenca i okiti se titulom muškarca godine u Turskoj prema izboru časopisa GQ.

I dok Turska bruji o njegovim homoseksualnim sklonostima jer ga je sada već bivša devojka navodno uhvatila u krevetu s muškarcem, Burak je s novom devojkom Ceylan Çapu, kćerkom poznate turske dizajnerke  Sebnem-Celal Cap, odlučio stati na kraj takvim glasinama. Pre devet godina osvojio je titulu Top-modela Turske, a dve godine kasnije, 2007. godine, izabran je za drugog najlepšeg muškog modela nakon čega su mu počele pljuštati glumačke ponude.

Proteklih je godina glumio u filmu ‘Musallat’, te turskim serijama ‘Zoraki Koca’, ‘Baba Ocagi’ i ‘Kücük Sirlar’. Sulejman ga je proslavio i izvan granica domovine, a gusti brkovi koje nosi u seriji vratili su se na velika vrata ponovo u modu. Brkati imidž sve je popularniji kod mlađe generacije u Turskoj u kojoj brkovi predstavljaju simbol muškosti i odrastanja. Ali, brkove su zavolele i žene, koje su ih počele nositi na ogrlicama, naušnicama, prstenima, noktima, kosi, cipelama i majicama.

 

 

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account