Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Božić

Najradosniji događaj u hrišćanskom svetu, praznik rođenja Isusa Hrista, obeležava se danas u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i domovima vernika.

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

Kako prenosi RTV YUeco, tradicionalnim pozdravom Mir Božji – Hristos se rodi, patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom i monaštvom Srpske pravoslavne crkve čestitao je Božić sa porukom da ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu. U Božićnoj poslanici patrijarh srpski Irinej poručuje da su nam danas više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.

Ilustracija

Ilustracija

Božić, prema Julijanskom kalendaru proslavlja Srpska, Ruska i Bugarska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora i starokalendarci u Grčkoj, dok su po gregorijanskom kalendaru Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, Božić proslavile 25. decembra prošle godine.

Božic je uvek mrsni dan, bez obzira na koji dan u sedmici pada, a prethodio mu je četrdesetodnevni post kako bi se vernici dostojno pripremili za jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika. Predlog za božićnu trpezu možete pogledati OVDE.

Na Božić se ljudi, umesto uobičajenih pozdrava, pozdravljaju rečima: “Hristos se rodi” i “Vaistinu se rodi”.

Video: RTV YUeco

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account