Voćarstvo: Biljke u fazi mirovanja, tretmani počinju sa temperaturama od plus pet stepeni

Voćari na teritoriji grada Kikinde ukoliko su odradili sve agrotehničke mere na vreme što se tiče zaštite voća ne treba da brinu zbog niskih temperatura. Stručnjaci za zaštitu bilja kažu da je zemlja smrznuta i da se biljke nalaze u fazi mirovanja. Što se tiče prvih tretmana oni će biti rađeni čim vremenski uslove dozvole, a pod tim se podrazumeva temperatura od pet stepeni u plusu, rekla je Živanka Špirić- savetodavac zaštite bilja u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kikindi:

-Tretmani koji će se raditi pre vegetacije uključuju  orezivanje voća i mehaničko skidanje ploda. Preporučuju se i upotreba četke uz pomoć koje ćemo okupati drvo, grane i stabljike kako bi se forme insekata smanjile- objašnjava Špirić.

Preparati koji se koriste za zimsko odnosno rano prolećno prskanje voća pre nego što ih zahvati vegetacija su: mineralno ulje i bakarni preparat. Zimsko prskanje voća i vinove loze bakarnim preparatima je glavna preventivna mera zaštite kojom suzbijamo čitav niz bolesti voća i vinove loze u vreme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije. Preporuka je da se plavo prskanje obavi već u jesen nakon opadanja lišća ili dva puta tokom zime a najkasnije do početka vegetacije. Primenom fungicida na bazi bakra suzbijamo ekonomski najznačajnije bolesti koštičavog voća koje prezimljuju na grančicama, u kori ili ispod ljuspica pupoljaka zaraženih stabala.

 Foto:Agronomija

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account