Voda u Kikindi “prihvatljiva”

Prema poslednjim rezultatima analize kikindskog Zavoda za javno zdravlje, kvalitet vode za piće na teritoriji Opštine ne može dobiti „zeleno“ svetlo, ali na osnovu važećih parametara odstupanja su, kažu nadležni, prihvatljiva.

Ipak, loš hemijski sastav vode već sa izvorišta uslovljava probleme u održavanju mikro-biološke ispravnosti, a hlorisanje i ispiranje vododvodne mreže samo donekle popravljaju situaciju. Kikinda još uvek nema pravo rešenje za taj problem.
Na osnovu sastava tla i dubina sa kojih se crpi, usled povećanih koncentracija amonijaka i organskih materija, voda za piće na teritoriji kikindske opštine je 100-procentno hemijski neispravna. Prema poslednjim analizama kikindskog Zavoda za javno zdravlje, 7,5 procenata uzoraka u gradu i 11 procenata u selima bilo je i mikro-biološki neispravno.

“To je nešto više u odnosu na pet procenata mikro-biloške neispravnosti koji dozvoljava SZO i koji se preporučuje. Ipak, u odnosu na to kakve smo rezultate imali ranije i kakva je naša voda po hemijskom sastavu, a što favorizuje mikro-biološku neispravnost, za ove rezultate analize se može reći da su prihvatljivi”, kaže za RTV Sink dr Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje.

Hlorisanje vode, kao neophodna mera , ipak dovodi do stvaranja štetnih jedinjenja. Periodičnom analizom utvrđeno je da nivo trihalometana, produkata dezinfkecije vode hlorom, ni u jednom uzorku nije iznad propisanih parametara. Problem kvaliteta vode za piće prisutan je godinama, ali se konačno rešenje još uvek ne nazire.

“Sa svakim rezultatom analize, ako me to pitate, mi i potvrdjujemo da kvalitet vode za piće nije dobar. Spadamo u prioritete, opštine u kojima je neophodno instalirati postrojenje za prečišćavanje vode”, kaže Brusin Beloš.

Građani kikindske opštine vodu iz vodovoda uglavnom i ne koriste za piće. Niko se, nažalost ne nada brzom rešenju tog problema.

Kada će i na koji način Kikinda rešiti problem kvaliteta vode za piće i šta je pravo rešenje. I u tehnološkom i u finansijskom smislu, još uvek je pitanje na koje niko od nadležnih nema konačan odgovor.

Preuzeto sa: rtv.rs

Actuel doo 2017  Unapređenje web platforme Kikindskog informativnog portala "Civilon" podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

Ulogujte se

ili    

Forgot your details?

Create Account